Den ultimative guide til Yoast SEO for WordPress brugere

Har du en WordPress hjemmeside og benytter du dig af udvidelsen Yoast SEO? Så bør du læse denne SEO guide som kan bidrage til højere rangering på Google.

SEO-værktøjer er særdeles nyttige, dette har jeg også skrevet om i min tidligere artikel og SEO optimering hvor jeg deler mine 10 bedste SEO tips. Enkelte SEO værktøjer er helt obligatoriske hvis man skal arbejde med SEO, her tænker jeg selvfølgelig på Google Search Console og Google Analytics, men et tredjeparts SEO værktøj til søgeordsanalyse og konkurrenceanalyse er efterhånden også en selvfølge.

Yoast SEO bliver måske ikke anset som et SEO-værktøj, men det er det i høj grad. Det er nemlig et værktøj WordPress (og enkelte andre CMS-brugere) benytter til styrke din online synlighed på Google, som vi kalder for SEO.

Jeg har erfaret fra mange tidligere kunder, mediværksætter og ikke mindst på mange Facebookgrupper der omhandler SEO, at der er stor forvirring rundt funktionerne i Yoast SEO og hvad det faktisk gør, derfor har jeg valgt at skrive denne SEO-guide til WordPress-pluginnet Yoast SEO.

I denne guide vil jeg gå i dybden med Yoast SEO, hvad det er, hvad det kan og hvilke SEO tips jeg har erfaret med WordPress udvidelsen Yoast SEO som du kan drage nytte af, helt gratis. Indlægget er skrevet i august 2022 og tager udgangspunkt i Yoast SEO version 19.4 som er den seneste version på nuværende tidspunkt.

Få bedre placeringer med RankMath

Jeg skal være ærligt at sige at mine +40 hjemmesider på tværs af landegrænser alle er sat op med Yoast SEO, men at jeg nylig har fundet et andet og meget bedre WordPress plugin til søgemaskineoptimering og det er RankMath.

RankMath kan blandt andet lave struktureret data i meget højere grad, heriblandt FAQ schema markup som bestemt kan booste din organiske trafik fra Google.

Hos Fonvig Group er vi nu i gang med at udskifte vores WordPress plugin fra Yoast SEO til RankMath, hvis du ønsker at gøre det samme, anbefaler vi at du køber RankMath Pro ved at trykke på knappen herunder.

Jeg arbejder på nuværende tidspunkt også på en guide til opsætning og brug af RankMath, så du kan roligt skifte til RankMath selvom du tidligere har valgt Yoast SEO.

Indholdsfortegnelse

  • Hvad er Yoast SEO?
    • Hvad gør Yoast SEO?
    • Hvad koster Yoast SEO?
  • Derfor er det vigtigt at forstå det grundlæggende i SEO
  • Konfiguration af Yoast SEO (trin for trin)
    • Trin 1: Installer Yoast SEO på din hjemmeside
    • Trin 2: Kør Yoast SEO opsætningsguide
  • Optimering af din Yoast SEO konfiguration
    • Generelt
    • Visning af søgeresultater
    • Social
  • Er Yoast SEO premium pengene værd?
  • Konklusion

Hvad er Yoast SEO?

Før vi hopper ud i opsætningsmetoder og de mange funktioner som Yoast SEO har at byde på, så er det vigtigt at få etableret hvad Yoast SEO egentlig er. Årsagen til mange er forvirret hvad det gælder søgemaskineoptimering er nemlig at de ikke sætter sig ind i det, de finder blot værktøjer som gør hele eller store dele af SEO-arbejdet for dem, deraf lærer de ikke det grundlæggende i SEO og står med hovedet i postkassen når de så arbejder på en hjemmeside hvor Yoast SEO eller lignende hjælpemidler ikke er tilgængelige.

Hvad gør Yoast SEO?

Yoast SEO hjælper med at WordPress udvidelsen Yoast SEO er et værktøj som gør implementering af en række SEO-manøvrer meget enklere, som eksempelvis ”title tag” og ”meta beskrivelse”, da udvidelsen gør at enhver side i backend har en boks man kan udfylde og dermed fortælle Google hvad der skal stå i søgeresultatet når den pågældende side vises. Dette kan man også gøre manuelt ved brug af JSON-LD, RDFa eller Microdata som alle er kodesprog som benyttes til at udarbejde struktureret data. Med Yoast SEO slipper man for at skulle tænke på dette.

Et andet eksempel er XML-sitemaps, et XML-sitemap er et ”hjemmesidekort” som søgemaskiner finder, læser og følger for at bedre kunne forstå en hjemmeside og dens opbygning, dette er noget Yoast SEO og andre SEO WordPress udvidelser auto-generer for dig, men som du sikkert ikke engang har hørt om før.

Yoast SEO hjælper også med integrationen mellem Google Search Console, da du enkelt og let kan hente din HTML-kode fra Google Search Console og indsætte på din hjemmeside med udvidelsen.

Hvad koster Yoast SEO?

Yoast SEO er gratis og til trods for at det findes i en betalt version som man skulle tænke, ville kunne gøre en markant forskel forhold til ens placeringer på Google og generelle SEO-arbejde, så er dette desværre ikke tilfældet. De funktioner der er inkluderet i den gratis version, er mere end nok til at kunne præstere rigtigt godt på Google og de funktioner som fås i den betalte version kan fås gratis igennem andre plugins eller manuelle metoder. Vores anbefalinger er derfor at man ikke bruger den betalte version.

Derfor er det vigtigt at forstå det grundlæggende i SEO

Du tænker sikkert, hvorfor skal jeg bruge tid og energi på struktureret data, XML-sitemaps eller integration af Google Search Console?

Når du vælger at benytte dig af et hjælpemiddel uden at forstå hvad det egentlig gør, så lærer du ikke noget og ikke mindst, så kan det skade din SEO. I overført betydning kan sammenligne det med at du bruger en hammer til at save et træ over med, det fungerer ikke så godt, men træet skal nok komme ned til slut.

Hvis vi tager eksemplet med at Yoast SEO automatisk genererer flere XML-sitemaps til din hjemmeside, dette er rigtigt godt for din SEO, hvis du udnytter det rigtigt, hvis ikke kan der opstå flere problematikker.

Hvis du ikke har kendskab til XML-sitemaps, så husker du sikkert ikke at indsende disse i Google Search Console, dette er fejl nummer 1.

Hvis du har kendskab til dine XML-sitemaps og du har lært at indsende dem i Google Search Console, super! – Men husker du også at ekskludere de XML-sitemaps som ikke er nødvendige? Google benytter som nævnt dit sitemap til at kortlægge hjemmesiden og fordeler derefter et vis crawlingbudget til hver side, men hvis du har sider som ikke har noget indhold eller er relevant at have på Google, så mister du en del af dit crawlingbudget på disse ligegyldige sider på din hjemmeside.

Dette er blot 2 af rigtigt mange fejl og problematikker som kan opstå ved ikke at forstå det grundlæggende i SEO og hvad et SEO værktøj som Yoast SEO gør.

Konfiguration af Yoast SEO (trin for trin)

Nu er vi kommet til det i sikkert alle har ventet på, nemlig opsætningen og konfigurationen af Yoast SEO på den mest optimale og funktionelle måde. I min opsætnings- og konfigurationsguide vil vi se på de mange funktioner som Yoast SEO har at byde på, samt hvad de gør godt for og ikke mindst hvilke funktioner vi skal deaktivere og hvorfor.

Trin 1: Installer Yoast SEO på din hjemmeside

Installation af WordPress udvidelsen Yoast SEO med navigation

Installation af WordPress udvidelsen Yoast SEO

Første trin, som mange sikkert allerede har gjort, er selvfølgelige installation og aktivering af udvidelsen på sin WordPress hjemmeside.

Den enkleste og hurtigste måde at få Yoast SEO på sin WordPress hjemmeside på, er ved at logge ind på sin hjemmeside og derefter:

  • Tryk: Plugins
  • Tryk: Tilføj nyt
  • Søg plugins: Yoast SEO
  • Tryk: Installer nu

Når WordPress-pluginnet er installeret, trykker du på «aktiver» hvorefter pluginnet vil være synligt i din WordPress menu.

Trin 2: Kør Yoast SEO opsætningsguide

Kør Yoast SEO førstegangskonfigurations

Kør Yoast SEO førstegangskonfiguration for at komme hurtigt i gang

Nu skulle du gerne være kommet til førstegangskonfigurationen og få følgende oplysninger frem:

REPRÆSENTATION AF WEBSTEDET

Det første du skal gøre når du skal konfigurere Yoast SEO er at vælge om din hjemmeside repræsenterer en ”person” eller en ”organisation”. Det de fleste vælger er en organisation, da de enten har en virksomhed, forening eller et brand af en art og ikke en personlig blog. Er din hjemmeside en personlig blog, skal du selvfølgelig vælge person og ikke organisation.

Vi tager udgangspunkt i at hjemmesiden du sætter op, er en organisation. Opsætningsmetoden- og mulighederne er ganske ens og derfor vælger jeg ikke at lave en guide for hver enkel.

Når du har valgt organisation, får du muligheder ”Organisationsnavn” og ”Organisationslogo” frem.

Dit organisationsnavn skal være det som virksomheden eller brandet hedder, det behøver ikke at være det juridiske navn og inkludere ”ApS” eller ”AS”. Eksempel: Vores domæne er Fonviggroup.dk, vores virksomhed hedder Fonvig Group og vores organisationsnavn i Yoast SEO er ”Fonvig Group”.

Dit organisationslogo skal som minimum være 112×112 pixels for at opfylde Google’s retningslinjer om struktureret data og det er derfor vi også anbefaler at du uploader et logo som har en minimumstørrelse af 112×112 pixels.

SOCIALE PROFILER

Når du har trykket ”gem og forsæt” fra første trin i førstegangskonfigurationen vil du komme til det Yoast SEO kalder for ”sociale profiler”. Dette er dog ikke helt korrekt hvis du spørger mig.

I struktureret data bliver alle disse ”sociale profiler” mærket med ”sameAs” – som kan oversættes til ”samme som”. Dette er URL-adresser som repræsenterer din virksomhed, heriblandt en tilhørende profil eller side på Facebook, Instagram, LinkedIn osv. Dette kan endvidere også inkludere din virksomhedsregistrering på Proff.dk eller degulesider.dk, ja det kan være hvad som helst, dog er der ingen grund til at bruge alt for meget tid og energi på at indsætte samtlige ”profiler” som tilhører din hjemmeside, da det vil have minimal effekt.

Vi plejer at lægge ind alle vores profiler på de sociale medier, samt offentlige virksomhedsregistrer og Wikipedia-side, i de tilfælde vi har en.

PERSONLIGE PRÆFERENCER

Når du har fået lagt ind alle dine tilhørende profiler og virksomhedsregistreringer, så kommer vi til personlige præferencer. Dette felt gider vi ikke at bruge noget tid og energi på, da det blot er reklame og information til dig.

AFSLUT KONFIGURATIONEN

Nu er du færdig med førstegangskonfigurationen og vi går nu videre og meget mere i dybden med de mere avancerede konfigurationsindstillinger som kan gavne dig og som de færreste tænker på.

Optimering af din Yoast SEO konfiguration

Nu hvor vi har kørt førstegangskonfigurationen, så er det på tide at rette de standardindstillinger som Yoast SEO mener vi skal have aktiveret og som personer uden dybdegående SEO kendskab ved at de burde deaktivere.

Man skulle tro at når man har kørt førstegangskonfigurationen i Yoast SEO og fået forbindelse til Google Search Console og eventuelle andre søgemaskiner, at arbejdet er færdig, men sådan er det desværre ikke og de færreste kender faktisk til disse indstillinger og funktioner som kan hjælpe med at opnå bedre placeringer på Google blot med nogle enkelte kliks.

Heldigvis for dig, så har jeg taget mig tiden til at gå igennem alle indstillinger og funktioner i Yoast SEO og giver dig her svaret på hvilke funktioner som skal deaktiveres, samt hvilke du bør lade forblive aktiveret. Jeg går også i dybden med de mange indstillinger som Yoast SEO har at byde på samt hvad de gør for din hjemmeside og SEO.

Generelt > Funktioner

Det første vi skal se på, er funktioner. Dette finder du ved at trykke på generelt i Yoast SEO menuen og derefter på fanen som hedder funktioner.

Under punktet ”funktioner” fremgår en række funktioner som Yoast SEO har udarbejdet for at hjælpe dig løbende med SEO. Heriblandt finder du:

  • SEO-analyse
  • Læsbarhedsanalyse
  • Hjørnestenindhold
  • Tekstlinktæller
  • Indsigter
  • Linkforslag (premium)
  • XML-sitemaps
  • Kontrolbjælke
  • Sikkerhed: ingen avancerede eller skemaindstillinger til forfattere
  • Brugersporing
  • REST API: Head endpoint
  • Udvidet Slack-deling
  • IndexNow (premium)

Herunder vil jeg gå igennem ovenstående en for en og hvilke funktioner som jeg anbefaler slås af og hvilke du kan lade forblive på, samt hvorfor.

SEO-analyse (deaktiveres)

SEO analyse lyder jo som noget man gerne vil have, men jeg anbefaler at du slår denne funktion af. Yoast SEO-analyse er en funktion som skaber en informationsboks nederst på dine sider og indlæg i backend som fortæller om tips og tricks til optimering, dette lyder jo rigtigt fint, problemet er bare at disse SEO tips er generelle og ikke specifikke for det indhold, den side eller det indlæg du skriver.

Deraf får du anbefalinger der nødvendigvis ikke vil hjælpe med din SEO. Denne fælde falder mange i, da de stoler blindt på hvad et SEO værktøj fortæller dem, men sådan fungerer SEO ikke.

Læsbarhedsanalyse (dekativeres)

Læsbarhedsanalyse er på mange måder det samme som Yoast SEO-analyse, et hjælpemiddel for dit indhold, men igen ikke helt optimalt. Hvis jeg indtastede ”SEO” som søgeord på dette indlæg, så vil jeg få ”advarsel” om at indlægget indeholder ordet ”SEO” alt for mange gange og jeg burde reducere det, men spørger du mig eller mange andre SEO eksperter, så er antallet helt tilpas i forhold til indhold, da artiklen omhandler et WordPress plugin der har ordet ”SEO” i sig, samtidig med at indholdet handler om SEO i sin helhed, men dette forstår Yoast SEO ikke og derfor får du misvisende anbefalinger.

Hjørnestenindhold (deaktiveres)

Hjørnestenindhold er en term vi bruger i søgemaskineoptimering om de bedste sider på en hjemmeside, det er disse sider vi optimerer mest og dermed også internt linker mest til, som regel.

Hvis jeg eksempelvis har en hovedartikel om ”SEO” hvor jeg går efter søgeordet ”SEO”, så vil jeg ofte linke fra alle mine underartikler som denne, til hovedindlægget med ankerteksten ”SEO” eller lignende, dermed fortæller jeg Google at denne side er vigtigere end andre, sådan kort fortalt.

Hjørnestenindhold er selvfølgeligt vigtigt, men du behøver ikke et værktøj til at fortælle dig hvor mange indgående links du selv har lavet fra hver enkel side, du bør hellere lægge ind interne links der hvor det er naturligt og ikke fremtvinge interne links fra indhold som ikke har noget tilhørsforhold.

Tekstlinktæller (deaktiveres)

Tekstlinktæller-funktionen i Yoast SEO er lidt det samme som hjørnestenindhold-funktionen som blot fortæller hvor mange indgående og udgående links der er til og fra en bestemt side.

Denne funktion er derfor heller ikke værd at have aktiveret, min anbefaling er derimod at man tager sig tid til at skrive og skabe værdifuldt indhold, dette kan du enkelt og let lave din egen strategi for hvordan du implementere under indholdsproduktionen eller benytte vores strategi for SEO indholdsproduktion.

Indsigter (deaktiveres)

Indsigter er igen endnu en informations- og tipsboks som fortæller om dit indhold og dine data på den pågældende side, igen en lidt halvvejs god funktion men som samtidig kan aflede dig fra målet da anbefalingerne er generelle og ikke specifikke.

Linkforslag (premium, deaktiveres)

Linkforslag er en funktion jeg ikke har prøvet, da jeg ikke benytter Yoast SEO premium. Den betalte løsning til Yoast SEO er ikke pengene værd hvis du spørger mig, det kan være for enkelte et fint hjælpemiddel, men jeg anbefaler bestemt ikke at købe Yoast SEO premium, dette kommer jeg også nærmere ind på senere i artiklen.

XML-sitemaps (aktiveres)

XML-sitemaps er en vigtig funktion og noget man uden tvivl burde have aktiveret. Funktionen sparer dig for en masse tid, energi og besvær da den automatisk genererer sitemaps i XML-format som er særdeles nyttige for din SEO og hjælper søgemaskiner på flere forskellige måder.

XML står for The Extensible Markup Language og er et simpelt tekstbaseret format til at repræsentere struktureret information: dokumenter, data, konfiguration, bøger, transaktioner, fakturaer og meget mere. Det blev afledt af et ældre standardformat kaldet SGML (ISO 8879), for at være mere egnet til hjemmesidebrug.

Et XML-sitemap fortæller Google og andre søgemaskiner, hvilke af dine sider på din hjemmeside er vigtige, og hvordan de er forbundet. Søgemaskiner bruger sitemappet til at navigere på din hjemmeside for at forstå, hvilken type indhold du har på din hjemmeside, og hvordan siderne er linket imellem.

Det er altså særdeles nyttigt for din hjemmesides SEO og noget de færreste klarer at sætte op manuelt, med andre ord, det her er en af de geniale funktioner ved Yoast SEO.

Senere i artiklen vil jeg også gå i dybden med hvordan du optimerer XML-sitemaps med Yoast SEO for at opnå de bedste SEO resultater.

Kontrolbjælkemenu (valgfri)

Kontrolbjælkemenu-funktionen har jeg ikke nogen anbefalinger til som så, personligt har jeg den deaktiveret da jeg ikke benytter mig af denne, da behovet ikke er der.

Med kontrolbjælkemenu-funktionen aktiveret, får du en genvej til nogle af Yoast SEO’s menuer, men det er de færreste der ofte er inde og ændre indstillinger i Yoast SEO ofte, så deraf ser jeg ingen grund til at have denne aktiveret, da den bare tager plads.

Sikkerhed: Ingen avancerede eller skemaindstillinger til forfattere (aktiveres)

Denne funktion har et lidt mærkeligt navn hvis du spørger mig, men er en funktion jeg personligt har aktiveret, men det er ikke nødvendigvis en funktion alle bruger. Ved at aktivere funktionen får man mulighed for både at fortælle søgemaskiner at denne side ikke skal indekseres eller fortælle søgemaskiner at denne side har en anden kanonisk side.

I denne artikel vil jeg ikke gå i dybden med canonical-tag, men du kan læse min artikel som går i dybden med dette emne hvis det har interesse.

De som benytter sig af noindex eller har sider som er kanoniske for andre, bør have denne funktion aktiveret, da man slipper at gøre det manuelt som er langt mere tids- og kundskabskrævende.

Brugersporing (deaktiveres)

Brugersporing er som navnet tilsiger, en funktion som giver tilladelse til at Yoast SEO følger dine besøgende og indsamler deres data, dette kan hurtigt blive er juridisk spørgsmål hvad det gælder persondataloven og din privatlivs- og cookiepolitik, så det enkleste er at deaktivere denne funktion.

REST API: Head endpoint (aktiveres)

Dette Yoast SEO REST API endpoint giver dig alle de metadata du har brug for til en specifik URL. Dette vil gøre det meget enkelt for “headless” WordPress hjemmesider at bruge Yoast SEO til at præsentere alt deres SEO meta. Denne funktion anbefales derfor står til aktiveret.

Udvidet Slack-deling (valgfri)

Denne funktion tilføjer en forfatterkreditering og et læsetidsestimat til artiklens uddrag, når det deles på Slack. kommunikationsplatformen Slack er efter min erfaring ikke så kendt eller anvendt i de Skandinaviske lande og er derfor ikke noget du behøver at have aktiveret, modsat så kan det være en fordel da du får ekstra data fremvist når din hjemmeside deles på denne side, så min anbefaling er at du kan gøre hvad du føler er bedst.

I forhold til SEO kan jeg ikke se det har nogen negativ eller positiv effekt.

IndexNow (premium, deaktiveres)

Ifølge hjemmesiden Statscounter, så foretages mere end +90% af alle søgninger på de forskellige søgemaskiner, på Google, med andre ord, så har Google majoriteten af brugerne og søgninger hver eneste dag og det er derfor de fleste der arbejder med søgemaskineoptimering, optimere for Google.

IndexNow er en funktion som som automatisk fortæller søgemaskiner som Bing og Yandex, hver gang du udgiver, opdaterer eller sletter et opslag. Jeg kunne skrive meget om akkurat denne funktion, men da det er en premium funktion og du kan få samme resultat ved at indsende din nye URL-adresse i Google Search Console, så er det ikke værd at bruge tid på.

Generelt > Webmasterværktøjer

Screenshot af fanen "webmasterværktøjer" i WordPress pluginnet Yoast SEO

Sådan finder du “webmasterværktøjer” i Yoast SEO

Den næste fane i Yoast SEO indstillinger som du finder under generelt skal vi se på ”Webmasterværktøjer”. Dette kan være en nyttig funktion for dig som ikke er så webteknisk af dig og skal have styr på den tekniske del af SEO i form af koblingen mellem din hjemmeside og Google Search Console.

Google Search Console er det bedste og vigtigste SEO-værktøj og bør være trin 1 i enhver SEO guide, hvorfor, vil jeg ikke komme nærmere ind på i denne artikel, men som du kan læse mere om i flere af vores guides til søgemaskineoptimering.

Der findes mange forskellige søgemaskiner og afhængig af din demografi kan det være at du ikke får mest ud af at optimere for Google, dog er Google den søgemaskine der er mest anvendt i både Danmark og resten af Skandinavien, så de fleste fokusere på denne søgemaskine.

Koden du behøver for at forbinde din hjemmeside med Google finder du på følgende måde:

  • Gå til Search.google.com/search-console/
  • Tryk: Tilføj ejendom
  • Kopier og indsæt: Din komplette URL-adresse i ” Webadressepræfiks”-boksen
  • Tryk: Næste
  • Åben fanen ”HTML-tag”
  • Kopier HTML-koden
  • Indsæt i Yoast SEO i boksen ud for ”Google-verifikationskode”

Herefter trykker du Gem ændringer og gå tilbage til Search Console for at bekræfte, herefter skal din hjemmeside være forbundet med Google Search Console.

Det er mere eller mindre samme proces med de andre søgemaskiner, så jeg vil ikke gå nærmere ind på verifikationsprocessen for disse.

Funktionen som Yoast SEO tilbyder her, er som sagt mest nyttig for de ikke så tekniskkyndige, da denne proces let kan gøres på andre måder og uden Yoast SEO, samtidig så tilbyder Google Search Console også mange andre verifikationsmetoder, du kan verificere med:

  • HTML file upload
  • HTML tag
  • Google analytics tracking kode
  • Google Tag Manager
  • Google sites, Blogger eller Domains konto
  • Domain name provider

Du kan finde mere information hos Support.google.com om de forskellige verifikationsmetoder.

Visning af søgeresultater > Generelt

Yoast SEO - Visning af søgeresultater

Visninger af søgeresultater er et sted hvor du hurtigt kan komme galt afsted og det er samtidig stedet de fleste glemmer eller overser som en potentiel guldgruppe for søgemaskineoptimering.

Indstillingerne for visning af søgeresultater finder du i hovedmenuen til Yoast SEO som vist på billedet foroven. I disse indstillinger skal vi gøre en del ændringer og afhængig af hvilken type hjemmeside du har, kan det være forskelligt hvilke indstillinger du skal ændre, men jeg skal forsøge at dækkes alle behov og typer hjemmesider, således alle kan drage nytte af denne guide.

Under punktet ”Visning i søgeresultater” fremgår en række faner som vi skal se nærmere på, du vil finde:

  • Generelt
  • Indholdstyper
  • Mediefiler
  • Taksonomier
  • Arkiver
  • Brødkrummer
  • RSS

Som tidligere, så går jeg slavisk igennem alle indstillingerne som er værd at gå igennem og se på, samt giver nyttig information om hvad det er og betyder, så du er bedst klædt på.

Generelt

I fanen generelt finder vi en række generelle indstillingsmuligheder som gælder globalt på hele hjemmesiden. Dette er altså funktioner som påvirker hele hjemmesiden medmindre du manuelt laver ændringer på den pågældende side som overskriver disse automatiske og generelle indstillinger.

TITEL-SEPARATOR

Denne indstilling er fuldstændig ligegyldig, da det er indstilling af separatoren du har i dine titel-tags på Google. Årsagen til at dette er fuldstændig ligegyldigt er, at du skal altid skrive unikke og optimerede titel-tags til de sider du optimere for Google, og de sider du ikke optimere for Google, bør ikke være på Google.

Der kan selvfølgelig være særtilfælde hvor man har sider man ikke optimere, men ønsker at have på Google, heraf vil denne separator blive brugt, men igen, det betyder meget lidt for ikke at sige ingenting.

BLOGSIDE & FORSIDE

Denne sektion fortæller dig blot at du kan ændre titel-tags for din forside og blogside på de pågældende sider som vi kender det, lidt ligegyldig information, men det står der sikkert for nogen.

KNOWLEDGE GRAPH & SCHEMA.ORG

Denne sektion gik vi igennem under førstegangskonfigurationen og er en del af den strukturerede data som Yoast SEO automatisk genererer for din hjemmeside og virksomhed. Da vi tidligere har gennemgået dette og hvad det skal indtastes og uploades, springer vi over denne.

Indholdstyper

I fanen indholdstyper finder du nogle af de vigtigste indstillinger som du bør være særligt opmærksom på. Indstillingerne her vil både fortælle søgemaskiner hvor vidt bestemte typer sider skal indekseres samt inkluderes i dit XML-sitemap som Yoast SEO automatisk generer.

Som jeg tidligere har skrevet lidt om, så er det vigtigt at man ikke har sider og indhold indekseret som ikke bør være på Google, og ved at ændre hvilke indholdstyper som du ønsker indekseret og ikke, kan du opnå bedre resultater på Google, helt enkelt.

Afhængig af hvilket WordPress tema og hvilke WordPress plugins du har, så vil du have et forskelligt antal indholdstyper du kan vælge at få vist i søgeresultaterne og ikke.

Har du eksempelvis e-commerce udvidelsen Woocommerce installeret, så vil produkter, produktkategorier og produkt-tags også fremgå her.

En standard hjemmeside vil typisk have følgende indholdstyper:

  • Indlæg (post)
  • Sider (page)

Har du en webshop med Woocommerce, vil du typisk se følgende indholdstyper:

  • Indlæg (post)
  • Sider (page)
  • Varer (product)

Der kan som sagt være flere indholdstyper end de jeg fortæller om her, det som er vigtigt, er at du slår fra ”Vis Indlæg i søgeresultater?” hvis det er en indholdstype som ikke skal være indekseret.

Typisk vil dette være ”sliders”, ”FAQs” og lignende. Benytter du eksempelvis et FAQ-plugin som generer en URL-adresse for hver FAQ og du samtidig indsætter disse i dine indlæg eller på dine sider, så vil du mest sandsynlig få dobbelt indhold (duplicate content) som ikke er positivt for din SEO. Det samme kan gøre sig gældende for dine sliders og mange andre indholdstyper.

Taksonomier

Taksonomier er dine tag- og kategorisider, opretter du et indlæg og tilføjer en ny kategori, så vil WordPress automatisk lave en ny URL-adresse og side med alle disse indlæg

Konklusion

Hvorvidt Yoast SEO er det bedste WordPress plugin til søgemaskineoptimering i WordPress er svært at sige, da det handler om hvilken type hjemmeside du har og dermed hvilke behov du har. Uanset, så er Yoast SEO er fremragende plugin og hvis du har en hjemmeside i WordPress og du ikke har dybdegående kundskab til implementering af XML-sitemaps, struktureret data mm. Så bør du benytte dig af et plugin som Yoast SEO eller lignende, da det vil spare dig for meget tid og energi, samt hjælpe dig med at opnå bedre placeringer på Google, uden tvivl.

Yoast SEO er som nævnt, et fremragende plugin, men der hvor Yoast SEO halter, det er på deres førstegangskonfiguration og misvisende tips og tricks som man får fra deres SEO-analyse, læsbarhedsanalyse og tekstlinktæller. SEO kan ikke implementeres ens på alle typer indhold og sider, derfor skal disse tips og tricks tages med et gran salt, noget de færreste ved og forstår. Samtidig så er deres førstegangskonfiguration mangelfuld, da man ikke kommer igennem alle de vigtigste indstillinger og disse bliver da ofte glemt og aldrig ændret, hvilket kan være negativt for din SEO.