SEO guide: De 10 bedste SEO tips i 2022 fra en velkendt SEO ekspert

SEO er en efterhånden popularitetsfænomen, alle taler om det, ingen ved helt hvad det er, til trods for at der mange derude som kalder sig for både SEO eksperter og SEO konsulenter.

SEO, eller søgemaskineoptimering på dansk, er en markedsføringsstrategi som er blandt de bedste, i den forstand at ROI (return of investment) og CR (konverteringsraten) er blandt de højeste sammenlignet med andre markedsføringsstrategier. Dette betyder dog ikke at man udelukkende skal fokusere på SEO, men mange burde absolut medtage det i sin markedsføring, jo før jo bedre.

I denne forenklede SEO guide vil jeg uddybe lidt om hvad SEO er og står for, samt give mine 10 mest nyttige SEO tips for begyndere og de mere øvede, der er altså noget for enhver.

Hvem er jeg og hvorfor skriver jeg om SEO?

Mit navn er Steffen Fonvig, jeg er indehaveren af Fonvig Group og har arbejdet løst med SEO siden 2015 og har siden 2017 arbejdet professionelt med SEO hvor jeg har hjulpet kunder samt opbygget en serie af hjemmesider i Danmark og resten af Skandinavien som jeg lever af, den dag i dag. Du kan læse mere om mig og min baggrund indenfor SEO og online markedsføring her.

Jeg har en stor passion for SEO og alt der bevæger sig i Google-verdenen. Jeg følger hyppigt med på diverse officielle foras og kanaler, således jeg altid er opdateret med den nyeste information rundt søgemaskineoptimering og alt der hører til. Det er af samme grund jeg driver min virksomhed Fonvig Group, som hjælper små- og mellemstore virksomheder med synlighed på Google.

I artiklen vil jeg måske gå lidt hårdt ud mod selvudnævnte SEO-eksperter og dette er ikke for at være efter andre eller sige nogen ikke kan deres arbejde, dog er min erfaring at der er rigtigt mange der reklamerer med SEO dit og dat, men som faktisk ikke har den grundlæggende forståelse overhovedet, de har blot forstået at bygge links og skrive indhold, dette er langt fra hvad søgemaskineoptimering egentlig er og dette vil jeg komme nærmere ind på løbende i artiklen.

Hvad er SEO?

Før vi hopper ud i de 10 SEO tips som du sikkert hungre efter, så lad os fastlægge hvad SEO og SEO optimering er.

Først og fremmest, så lad os fastslå, der er ikke noget der hedder ”SEO optimering”, da SEO står for ”Search Engine Optimization”, derfor vil SEO optimering blive til ”Search Engine Optimization Optimization” – hvilket kort og godt, er noget sludder. Årsagen til dette fænomen florer er sikkert, at SEO er blevet et navneord blandt de mange ivrige digitale marketers og deraf bliver SEO til SEO optimering.

SEO er som nævnt en markedsføringsstrategi, det er en måde at markedsfører sig på, på Google og andre søgemaskiner selvfølgelig. Ifølge Statista udføres mellem 80-85% af alle søgninger på søgemaskiner på Google og vi tager derfor udgangspunkt i denne søgemotor, fremfor en anden.

I dag kan du skaffe trafik fra Google på to måder, enten med betalt annoncering (SEA – Search Engine advertisement) eller organisk med (SEO – Search Engine Optimization). Hvis du benytter dig af betalt annoncering (SEA), vil du skulle betale Google x-antal kroner per klik, et klik tilsvarer en besøgende, med SEO arbejder du imod at lægge højt på Google organisk og skal ikke betale en eneste øre for den trafik du får ind men, for at komme til tops i søgeresultatet på Google, kan du hurtigt have brugt mange penge på hjemmeside udvikling, udgifter til SEO-bureau som os og tekstforfattere som skriver professionelle copywriting tekster til din hjemmeside.

Søgemaskineoptimering handler i bund og grund om at skabe det resultat for brugerne af søgemaskiner som eksempelvis Google, men hvad er det bedste resultat, det er det som gør søgemaskiner så avancerede og søgemaskineoptimering til den disciplin som det er.

Google’s ranking system er baseret på flere hundred officielle ranking faktorer som alle spiller en vis rolle, når en side skal placeres et sted i søgeresultatet på Google på en bestemt søgning, nogle af de mest kendte og vigtige ranking faktorer er:

  • Linkbuilding (interne, eksterne og indgående links)
  • Indhold (tekster, billeder, videoer mm.)
  • Teknisk SEO (struktureret data, hastighed mm.)
  • Autoritet, ekspertise og troværdighed

De 10 bedste SEO tips i 2022

1. Få styr på hastigheden

Hastigheden på din hjemmeside, hvad end vi snakker første indlæsningen eller navigation rundt på hjemmesiden, har altid været en indirekte rankingfaktor, men nu er det ikke længere bare en indirekte ranking faktor, nu er det faktisk også en direkte ranking faktor.

Google kommer løbende med ændringer og opdateringer til deres søgemaskine, disse ændringer og opdateringer kommer i 100-tals, dog ser man oftest 2-4 ”core”-opdateringer i løbet af et år.

I maj 2021 for cirka et år siden udgav Google en vigtig core-opdatering, nemlig Google Web Vitals Core Update – Denne opdatering til Google’s søgemaskiner inkluderer nu, at hastigheden på din hjemmeside er en ranking faktor.

For nørderne kan jeg fortælle at det er særligt LCP (Largest Contentful Paint), FID (First Input Delay) og CLS (Cumulative Layout Shift) som er blevet indkluderet i søgemaskinens algoritme. Dette kan være vanskelig for en lægmand at forstå, men du kan i hvert fald teste din egen hjemmeside med Google Pagespeed, dette gratis hastighedstestværktøj fra Google selv, er et oplagt valg når til test af hastigheden på din hjemmeside når du arbejder med SEO, da det er en service af Google selv.

Til trods for at dette er en opdatering fra Google som er mere end et år gammel, så har jeg erfaret med mine mange seneste kunder, at de ikke er ajour med denne opdatering og de kører forsat med en langsom hjemmeside som både direkte og indirekte skader deres hjemmesides placeringer på Google.

Nu har jeg et par gange skrevet at hastigheden på din hjemmeside altid har været en ranking faktor og det er ikke helt uden grund. Google har længe haft brugersignaler (user signals) som en ranking faktor og disse brugersignaler vil i høj grad blive påvirket negativt hvis du har en langsom hjemmeside. Du kender det sikkert fra dig selv, hvis du trykker på et link på Google og siden tager en evighed om at indlæse, så trykker du hurtigt tilbage og trykker på næste resultat i søgeresultatet, dette følger Google med på, dette kaldes også for et ”bounce” og vil kunne ses i Google Analytics under ”bounce rate”, altså besøgende som kun ser en side på din hjemmeside. Når du kombinerer hvor længe brugeren var inde på siden sammen med bounce rate, så får Google hurtigt et indtryk af at der er noget galt med siden og den vil mest sandsynlig derefter falde i placering.

Dette er selvfølgelig en lidt forenklet forklaring, men essensen og logikken er der.

2. Det rette SEO værktøj

Keywords, keywords og keywords. Det ord et nok det jeg hører mest blandt SEO nybegyndere og selvudnævnte SEO eksperter. Ja, du burde absolut lave en søgeordsanalyse og have nogle bestemte søgeord at gå efter, men sammenlignet med resten af SEO-billedet, så er dette en minimal del. Med det rette SEO værktøj kan du på meget kort tid både finde og analysere søgeord som du kan gå efter når du arbejder med SEO.

En god søgeordsanalyse handler ikke bare om at finde søgeord med høj volume (antal søgninger per måned). Man skal også se på søgeordets sværhedsgrad (KD: Keyword Difficulty) og vurdere om det er rette tid for at gå efter et high-volume søgeord.

Hvis du opretter en ny hjemmeside eller blog og du tænker at gå efter søgeordet ”lån” – så vil du med høj sandsynlighed skulle se langt efter din første besøgende fra Google

3. Brug struktureret data til din fordel

Struktureret data er en del af teknisk SEO og noget de færreste kender til, selv mange der arbejder med SEO til dagligt, kender ikke dybdegående til dette, men benytter sig af genveje som WordPress-pluginnet Yoast SEO eller RankMath som generer struktureret data automatisk.

Jeg er selv en ganske doven person i det format, at jeg gider ikke at opfinde den dybe tallerken hvis der allerede er en der har gjort det, dog så er de strukturerede data som bliver auto-generet, ikke altid det bedste. I tillæg så findes der meget mere af dette som kan drages til nytte når man arbejder med SEO.

Der findes mange værktøjer til at teste struktureret data, dog vil jeg anbefale du bruger de som Google selv anbefaler på deres side, nemlig Schema Validator som findes hos Schema.org og Google’s egen Rich Results Test. For at teste med værktøjerne, skal du blot kopierer den URL-adresse du ønsker at teste og indtaste i en af de to værktøjer, herefter vil struktureret data blive vist og eventuelle fejl også komme frem.

Mange som benytter sig af Woocommerce oplever advarsler i Google Search Console som følge af manglende data i den strukturerede data, dette er en problemerne ved ikke at have kendskab og kompetencer indenfor struktureret data som JSON-LD eller Microdata.

Webadressen er på Google, men har problemer

Eksempel på en webadresse som er på Google, men har problemer grundet manglende struktureret data (tryk på billedet for at forstørre)

Ovenstående billede fra en webshop hvor webadressen er på Google, men har problemer, er i og for sig ikke verdens undergang, men hvis dine konkurrenter har bedre struktureret data, kan dette let være en faktor som gør at de snupper 1. pladsen på Google fra dig.

4. Gå efter søgeord med få antal månedlige søgninger

Det kan lyde skørt og hvis du har en hjemmeside der allerede præsterer godt på Google, så er dette måske ikke så relevant for dig, men nok mere et SEO tips til de som lige er begyndt, dog har jeg inkluderet et lille tricks som de færreste benytter sig af, til trods for det har eksisteret længe.

Når mange begynder med SEO, så har de fundet sig et søgeordsanalyserende værktøj som Ahrefs, Morningscore, SEMrush eller lignende og begynder herefter at indtaste søgeord og ser på hvor mange søgninger der er på et givent søgeord, dette er rigtigt fint men kan være en tidsdræber for dig og dit SEO-arbejde, da det som regel er meget svært at nå til tops af søgeresultatet på Google som ny spiller på markedet.

Derfor kan det være en rigtig god ide at gå efter søgeord med en lavere volume (antal månedlige søgninger), men derimod have en chance for at komme på side 1 og herefter få gratis trafik fra Google.

Når din hjemmeside begynder at få trafik fra Google organisk, så vil du mest sandsynlig også opleve at det begynder at blive lettere og hurtigere at få nye sider indekseret på Google og ikke mindst, begynde at få trafik fra derfra. Det er altså win-win.

Som jeg nævnte, så havde jeg også et lille SEO tricks som netop gælder søgeord eller nærmere søgefraser med lav søgevolume og det er FAQs. FAQ står for Frequently Asked Question og bliver vist i søgeresultatet på 2 måder.

FAQ i søgeresultatet (1)

Hvis du har 2 eller flere FAQs på din side, så vil der i søgeresultat blive vist 2 af disse under din hjemmeside.

FAQ under et søgeresultat

Eksempel på FAQs under et søgeresultat på Google.

Som du kan se på billedet ovenfor, så har hjemmesiden mærket i det røde felt 2 kolonner med spørgsmål som kan udvides hvorefter mere tekst og et link til den pågældende side vil blive eksponeret, dette kan øge din CTR (Click Through Rate) eller klikrate på dansk, som er en direkte SEO ranking faktor og vil derfor både give dig flere organisk besøgende og højere placeringer på Google med tiden.

FAQ i søgeresultatet (2)

Den anden måde hvorpå FAQs kan gavne dig og din hjemmeside er, at disse FAQs også fremstår alene i søgeresultatet på Google, her får du altså en mulighed for at komme højt på Google uden at din side faktisk er højt oppe. Din side kan være på side 2 af Google hvor ingen kommer, men dit FAQ kan være næsten øverst i søgeresultatet og dermed få trafik fra Google ind til din side, dette vil igen både øge mængden af dit antal af organisk besøgende og med tiden mest sandsynlig øge rangeringen på Google, på den pågældende side.

FAQ i søgeresultatet

Eksempel på FAQs i søgeresultatet på Google

Men, hvordan gør man det så? Jo, der er mange forskellige måder at gøre det på og tidligere har jeg brugt min WordPress tema til at lave disse i. Jeg er stor fan af WordPress temaet Avada og det er det tema jeg har bygget alle mine hjemmesider i, siden jeg fandt det.

I WordPress temaet Avada kan du oprette disse FAQs på samme måde som du opretter som du opretter en side eller et indlæg, herefter skal du blot indsætte disse på den pågældende side eller indlæg, hvorefter Google indekserer disse som vist på de to billeder foroven. Selvsagt er der ingen garanti for at du vil komme øverst, da der er flere som konkurrerer om disse placeringer, men jeg har erfaret at dette er en særdeles god måde at få ekstra trafik på og det er klart et SEO tips som vil blive mere og mere udbredt med tiden.

Der findes med garanti også forskellige udvidelser til WordPress og andre CMS’er som kan bygge disse FAQs.

En anden måde at gøre det på og den metode som vi i Fonvig Group benytter os af til tider, er ved hjælp af værktøjet du finder hos technicalseo.com – her kan du generer en række Schema Markup’s ved blot at indtaste oplysningerne i boksene du finder på siden.

Ønsker du hjælp med FAQs eller andet struktureret data?Kontakt os i dag

Herunder kan du se et eksempel på 4 FAQs skrevet i JSON-LD som du kan kopierer og udfylde på nyt, hvorefter du kan indsætte det på din side og teste med Schema Validator for at se om det har virket.

Copy to Clipboard

 

Når du har indsat dine FAQs på din side, skal du indtaste URL-adressen inde på https://validator.schema.org/ hvorefter du gerne skulle få noget der ligner dette billede:

 

Schema validator FAQPage

Eksempel på vellykket mærkning af struktureret data (FAQ)

Du kan læse mere om FAQs på Google’s officielle hjemmeside developers.google.com hvor du kan få grundlæggende forståelse om struktureret data heriblandt FAQs samt hvor du implementere det korrekt. Dette er egentlig også et generelt SEO tips, benyt dig af den viden der at hente fra Google selv, da de er de bedste til at give svaret på søgemaskineoptimering.